Pompoensoep is voor ons het ultieme troosteten. Ik maak het als het buiten grijs en grauw is en het niet meer lijkt te stoppen met regenen. Of bij algemene lamlendigheid en sombere buien. En altijd als de beugel van mijn zoon weer strakker is gezet. En je kunt het ook maar beter in de vriezer achter de hand hebben! Want dan hoef je tenminste niet, net als ik op een holletje naar de winkel, om voor een aangereden puber een pak pompoensoep te kopen. Of, zoals hij zelf nu stoer zegt: als hij een auto heeft geknuffeld. Man, wat een toestand!

En zelfs in zo’n pak weet de pompoen te troosten. Dat is toch eigenlijk wel bijzonder. Nu denk je vast waarom ik niet even de tijd nam om het zelf te maken? Nou dat zit zo. Ik had al alles voor een pittige curry in huis. En in twee maaltijden tegelijk koken had ik gewoon geen zin. Bovendien had ik de hele middag in het ziekenhuis doorgebracht. Maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder. Deze soep is fluweelzacht en troostend. En romig, zoet en kruidig van smaak.

Illustratie: Tim Soekkha
Fluweelzachte pompoensoep

Romige pompoensoep met kokosmelk, sinaasappel en kruiden. Makkelijk en snel te maken. Echt herfst en plantaardig door het gebruik van kokosmelk.
Dit heb je nodig
- 1 pompoen (Uchiki Kuri)
- 1 ui
- scheut olijfolie
- 1 blikje kokosmelk (biologisch à 270 ml)
- 1 bouillonblokje (tuinkruiden)
- sap van 2 sinaasappelen
- versgemalen zwarte peper en zout
- paar druppeltjes tabasco (naar smaak)
- paar takjes rozemarijn en tijm
- staafmixer
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Schillen is niet nodig. Leg de pompoenstukken op een bakblik. Schuif het bakblik in de oven en rooster de stukken in ongeveer 45 minuten zacht.
- Snijd de ui fijn. Verhit in een soeppan een scheut olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de geroosterde stukken pompoen, 500 ml water en een bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
- Laat de soep 10 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg de kokosmelk en sinaasappelsap toe. Pureer de soep met de staafmixer. Is de soep te dik? Verdun het dan met een scheutje water. Voeg naar smaak peper, zout en tabasco toe.
- Rits de naaldjes en blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm. Snijd de kruiden fijn en garneer de soep met de verse kruiden. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt.
Tags: soep, pompoen, kokosmelk, vegan, Thais

Wees slim, maak nu alvast een paar liter en vul je vriezer! Tip: als je de volgende recepten ook nog even maakt, dan ben je meteen klaar voor het hele jaar! ;-)
1 oktober, Dag van de pompoensoep!
- Pompoen- rode linzen soep van Sophie op Eten maken
- Smoky pompoensoep op Gereons Keuken thuis
- Lekkere recepten voor pompoensoep vind je op Culinea.nl
Bewaar de recepten of pin ze en like de facebookpagina Dag van de Pompoensoep voor meer inspiratie. En ik ben ook heel benieuwd naar jouw recept voor pompoensoep! Op de facebookpagina kun je zelf ook een recept plaatsen! Of laat hieronder een reactie met je recept achter, dan zet ik het voor je op de pagina.
Geef een reactie