• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

1 oktober 2015 12 Reacties

Pompoensoep met kokosmelk

Pompoensoep is voor ons het ultieme troosteten. Ik maak het als het buiten grijs en grauw is en het niet meer lijkt te stoppen met regenen. Of bij algemene lamlendigheid en sombere buien. En altijd als de beugel weer strakker is gezet. En je kunt het maar beter in de vriezer achter de hand hebben! Dan hoef je tenminste niet, net als ik op een holletje naar de winkel, om voor een aangereden puber een pak pompoensoep te kopen. Of, zoals hij zelf nu stoer zegt: als hij een auto heeft geknuffeld. Man, wat een toestand!

Pompoensoep met kokosmelk

En zelfs in zo’n pak weet de pompoen te troosten. Dat is toch eigenlijk wel bijzonder. Nu denk je vast waarom ik niet even de tijd nam om het zelf te maken? Nou dat zit zo. Ik had al alles voor een pittige curry in huis. En in twee maaltijden tegelijk koken had ik gewoon geen zin. Bovendien had ik de middag in het ziekenhuis doorgebracht. Punt. Maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder. Deze soep is fluweelzacht en troostend. En romig, zoet en kruidig van smaak.

Pompoensoep met kokosmelk

Illustratie: Tim Soekkha

1 oktober 2015
Marleen
45 min voorbereiding
15 min bereiding
3-4 personen

Recept voor fluweelzachte pompoensoep

Romige pompoensoep met kokosmelk, sinaasappel en kruiden. Makkelijk en snel te maken. Echt herfst en puur plantaardig door het gebruik van kokosmelk.

Dit heb je nodig

  • 1 pompoen (Uchiki Kuri, zo’n kleine oranje pompoen)
  • 1 ui
  • scheut olijfolie
  • 1 blikje kokosmelk (biologisch à 270 ml)
  • 1 bouillonblokje (tuinkruiden)
  • sap van 2 sinaasappelen
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • paar druppeltjes tabasco (naar smaak)
  • paar takjes rozemarijn en tijm
  • staafmixer

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Schillen is niet nodig. Leg de pompoenstukken op een bakblik en rooster de stukken in ongeveer 45 minuten zacht in de oven.
  2. Snijd de ui fijn. Verhit in een soeppan een scheut olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de geroosterde stukken pompoen, 500 ml water en een bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
  3. Laat de soep 10 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg de kokosmelk en sinaasappelsap toe. Pureer de soep met de staafmixer. Is de soep te dik? Verdun het dan met een scheutje water. Voeg naar smaak peper, zout en tabasco toe.
  4. Rits de naaldjes en blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm. Snijd de kruiden fijn en garneer de soep met de verse kruiden. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt.
Tags: hoofdgerecht, soep, pompoen, kokosmelk, vegan, Thais

 

Pompoensoep met kokosmelk

Wees slim, maak nu alvast een paar liter en vul je vriezer! Tip: als je de volgende vijf recepten ook nog even maakt, dan ben je meteen klaar voor het hele jaar! 😉

1 oktober, Dag van de pompoensoep!

  • Pompoen- rode linzen soep van Sophie op Eten maken
  • Smoky pompoensoep op Gereons Keuken thuis
  • Geroosterde pompoensoep met dukkah van Wendy op Foodiemoods
  • Luie pompoensoep met sumak en pittige crackers op Italiaans koken met Antoinette
  • Wortel pompoensoep met geitenkaascreme en walnotencrumble van Marianne op Homecooking dept

Bewaar de recepten of pin ze en like de facebookpagina Dag van de Pompoensoep voor meer inspiratie. En ik ben ook heel benieuwd naar jouw recept voor pompoensoep! Op de facebookpagina kun je zelf ook een recept plaatsen! Of laat hieronder een reactie met je recept achter, dan zet ik het voor je op de pagina.

3

Categorie: hoofdgerecht Tags: beugelproof, herfst, pompoen, soep, vegan

Vorig bericht: « Aardappelsalade met dragon
Volgend bericht: Verse pasta maken voor beginners »

Lees Interacties

Reacties

  1. Esther Verwoord zegt

    2 oktober 2015 om 12:06

    Heerlijk. Ga ik zeker nog maken. Ik heb nog een halve pompoen over. 🙂

    Beantwoorden
  2. Esther Verwoord zegt

    2 oktober 2015 om 15:11

    Ik heb er een beetje verse gember i.p.v. tijm en rozemarijn aan toegevoegd. En gemalen rode peper….goed voor de verkoudheid!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      9 oktober 2015 om 15:01

      O lekker! Ik doe er ook vaak verse gember en een gedroogd pepertje door. En dan nog wat citroengras en limoen, yumyum!

      Beantwoorden
  3. Vera zegt

    8 oktober 2015 om 10:44

    Je kunt nooit teveel pompoenrecepten hebben 🙂 Onze pompoenoogst viel dit jaar helaas tegen (maar twee, weliswaar prachtige, buttercup – pompoenen) dus we zullen moeten kopen. Maar gezien je de pompoen zo lang kunt bewaren, probeer ik er altijd een paar bij de hand te hebben. Bij ons thuis zijn deze twee pompoensoepen het meest geliefd: http://www.growntocook.com/?p=233 en http://www.growntocook.com/?p=3375 Ik ga gauw kijken naar de facebook pagina voor meer inspiratie!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      9 oktober 2015 om 15:04

      Wat jammer dat je een slecht pompoenjaar had. Die recepten zijn heerlijk. De laatste met salie wil ik ook maken. Lijkt me lekker!

      Beantwoorden
  4. Maaike zegt

    5 november 2015 om 19:24

    Heeeerlijk soepje!!
    De kruiden (zelfs zout en peper) heb ik niet eens toegevoegd en ik vond ‘m al overheerlijk!
    Nog snel bij het opdienen wat sriracha erover gedruppeld en gesmuld! De lekkerste soep tot nu toe!
    Bedankt voor je lekkere recept!
    Ik heb m gedeeld op mijn blog en ook even naar jouw pagina verwezen.
    Groetjes uit Zweden!

    Beantwoorden
  5. Frouckje zegt

    22 november 2015 om 18:01

    Ik maak het vanavond voor de

    Beantwoorden
    • Frouckje zegt

      22 november 2015 om 18:02

      Sorry, ging te snel: Ik maak dit vanavond voor de derde keer. Heerlijk.

      Beantwoorden
  6. Nicole zegt

    3 april 2017 om 07:58

    Wat een heerlijk soepje! Ik heb hem geserveerd op mijn verjaardagsfeestje en er een schaaltje verse koriander naast gezet. Met koriander vind ik hem helemaal af. Dank je wel; dit recept ga ik vaker maken.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Dag van de pompoensoep. - Gereons Keuken ThuisGereons Keuken Thuis schreef:
    1 oktober 2015 om 07:20

    […] Marleen van Eten uit de Volkstuin, http://etenuitdevolkstuin.nl/2015/10/01/pompoensoep-met-kokosmelk/ […]

    Beantwoorden
  2. Geroosterde pompoensoep met dukkah - Foodiemoods schreef:
    1 oktober 2015 om 07:50

    […] Eten uit de Volkstuin […]

    Beantwoorden
  3. Lekkerste | In het land van Pippi schreef:
    5 november 2015 om 19:20

    […] toeval kwam ik op de pagina van deze dame en zij vertelde over een eenvoudig (maar overheerlijk!) recept. Ik moet echt eerlijk zeggen dat ik […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring