Pompoensoep met kokosmelk

HomeReceptenHoofdgerechtPompoensoep met kokosmelk

Pompoensoep is voor ons het ultieme troosteten. Ik maak het als het buiten grijs en grauw is en het niet meer lijkt te stoppen met regenen. Of bij algemene lamlendigheid en sombere buien. En altijd als de beugel weer strakker is gezet. En je kunt het maar beter in de vriezer achter de hand hebben! Dan hoef je tenminste niet, net als ik op een holletje naar de winkel, om voor een aangereden puber een pak pompoensoep te kopen. Of, zoals hij zelf nu stoer zegt: als hij een auto heeft geknuffeld. Man, wat een toestand!

Pompoensoep met kokosmelk

En zelfs in zo’n pak weet de pompoen te troosten. Dat is toch eigenlijk wel bijzonder. Nu denk je vast waarom ik niet even de tijd nam om het zelf te maken? Nou dat zit zo. Ik had al alles voor een pittige curry in huis. En in twee maaltijden tegelijk koken had ik gewoon geen zin. Bovendien had ik de middag in het ziekenhuis doorgebracht. Punt.
Maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder. Deze soep is fluweelzacht en troostend. En romig, zoet en kruidig van smaak.

Pompoensoep met kokosmelk

Illustratie: Tim Soekkha


1 oktober 2015


45 min voorbereiding

15 min bereiding

3-4 personen

Recept voor fluweelzachte pompoensoep

Romige pompoensoep met kokosmelk, sinaasappel en kruiden. Makkelijk en snel te maken. Echt herfst en puur plantaardig door het gebruik van kokosmelk.

Dit heb je nodig

 • 1 pompoen (Uchiki Kuri, zo’n kleine oranje pompoen)
 • 1 ui
 • scheut olijfolie
 • 1 blikje kokosmelk (biologisch à 270 ml)
 • 1 bouillonblokje (tuinkruiden)
 • sap van 2 sinaasappelen
 • versgemalen zwarte peper en zout
 • paar druppeltjes tabasco (naar smaak)
 • paar takjes rozemarijn en tijm
 • staafmixer

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Schillen is niet nodig. Leg de pompoenstukken op een bakblik en rooster de stukken in ongeveer 45 minuten zacht in de oven.
 2. Snijd de ui fijn. Verhit in een soeppan een scheut olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de geroosterde stukken pompoen, 500 ml water en een bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
 3. Laat de soep 10 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg de kokosmelk en sinaasappelsap toe. Pureer de soep met de staafmixer. Is de soep te dik? Verdun het dan met een scheutje water. Voeg naar smaak peper, zout en tabasco toe.
 4. Rits de naaldjes en blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm. Snijd de kruiden fijn en garneer de soep met de verse kruiden. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt.

Tags: hoofdgerecht, soep, pompoen, kokosmelk, vegan, Thais

 

Pompoensoep met kokosmelk

Wees slim, maak nu alvast een paar liter en vul je vriezer! Tip: als je de volgende vijf recepten ook nog even maakt, dan ben je meteen klaar voor het hele jaar! ;-)

1 oktober, Dag van de pompoensoep!

Bewaar de recepten of pin ze en like de facebookpagina Dag van de Pompoensoep voor meer inspiratie. En ik ben ook heel benieuwd naar jouw recept voor pompoensoep! Op de facebookpagina kun je zelf ook een recept plaatsen! Of laat hieronder een reactie met je recept achter, dan zet ik het voor je op de pagina.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

12 reacties


 1. […] Marleen van Eten uit de Volkstuin, http://etenuitdevolkstuin.nl/2015/10/01/pompoensoep-met-kokosmelk/ […]

 2. […] Eten uit de Volkstuin […]

 3. Heerlijk. Ga ik zeker nog maken. Ik heb nog een halve pompoen over. :)

 4. Ik heb er een beetje verse gember i.p.v. tijm en rozemarijn aan toegevoegd. En gemalen rode peper….goed voor de verkoudheid!

  1. O lekker! Ik doe er ook vaak verse gember en een gedroogd pepertje door. En dan nog wat citroengras en limoen, yumyum!

 5. Je kunt nooit teveel pompoenrecepten hebben :-) Onze pompoenoogst viel dit jaar helaas tegen (maar twee, weliswaar prachtige, buttercup – pompoenen) dus we zullen moeten kopen. Maar gezien je de pompoen zo lang kunt bewaren, probeer ik er altijd een paar bij de hand te hebben. Bij ons thuis zijn deze twee pompoensoepen het meest geliefd: http://www.growntocook.com/?p=233 en http://www.growntocook.com/?p=3375 Ik ga gauw kijken naar de facebook pagina voor meer inspiratie!

  1. Wat jammer dat je een slecht pompoenjaar had. Die recepten zijn heerlijk. De laatste met salie wil ik ook maken. Lijkt me lekker!

 6. […] toeval kwam ik op de pagina van deze dame en zij vertelde over een eenvoudig (maar overheerlijk!) recept. Ik moet echt eerlijk zeggen dat ik […]

 7. Heeeerlijk soepje!!
  De kruiden (zelfs zout en peper) heb ik niet eens toegevoegd en ik vond ‘m al overheerlijk!
  Nog snel bij het opdienen wat sriracha erover gedruppeld en gesmuld! De lekkerste soep tot nu toe!
  Bedankt voor je lekkere recept!
  Ik heb m gedeeld op mijn blog en ook even naar jouw pagina verwezen.
  Groetjes uit Zweden!

 8. Ik maak het vanavond voor de

  1. Sorry, ging te snel: Ik maak dit vanavond voor de derde keer. Heerlijk.

 9. Nicole

  Wat een heerlijk soepje! Ik heb hem geserveerd op mijn verjaardagsfeestje en er een schaaltje verse koriander naast gezet. Met koriander vind ik hem helemaal af. Dank je wel; dit recept ga ik vaker maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.