Gourmetten: little gem en spruitjessalade

HomeReceptenHoofdgerechtGourmetten: little gem en spruitjessalade

Gourmetten met little gem

Het begon met een minachtende tweet van een culinair journalist over gourmetten. Heel Nederland gaat tijdens de kerst gourmetten, kan een volk nog dieper zakken, verzuchtte hij.
Als kind was ik dol op gourmetten. We waren net verhuisd van een flat naar een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk. Daar in de tuin groef vader mijn vader een groot gat voor een zitkuil met bielzen, bouwde een pergola en draaide elpee’s van Neil Diamond op de pick-up. Mijn ouders waren early adopters als het om gourmetten gaat. De fonduepan ruilde ze in voor groot gourmetstel. Wat een feest! Tijdens kerst kwam die pan natuurlijk op tafel. En ik mocht helpen om de sausjes te maken! Dat was simpel. Gewoon wat mayonaise aanleggen met een aantal eetlepels water en dan poeder erdoor roeren. En net wanneer je dacht dat het niet meer goed kwam, had je ineens Madras-saus. Magie! We hadden zelfs speciale gourmetborden met aparte vakjes voor de saus, okerkleurig net als het ligbad van de buren. En met een elpee van een Duits kinderkoor dat kerstliederen zong op de pick-up, bakte wij op één grote bakplaat onze stukjes vlees.

Nieuw huis

Tijdens het opruimen van mijn ouderlijk huis ging de grote gourmetpan en ook de nieuwe set met kleine pannetjes naar de kringloopwinkel. Met moeite deed ik ook de okerkleurige borden weg. Gourmetten is iets dat ik alleen met mijn ouders heb gedaan. Voor gourmetten haalde ik mijn neus op. Waarom eigenlijk? Ja, ik weet het wel. Door die onaantrekkelijke vleespakketten in de winkels. Als dat gourmetten is, dan heeft de culinair journalist natuurlijk wel gelijk! Maar je kunt zoveel meer dan dat. Want gourmetten is niets anders dan kleine gerechtjes samen klaar maken in kleine pannen (of één grote zoals in de jaren zeventig). Nou, dan gaat er toch een wereld open? En dat dacht ik niet alleen, als je even door scrollt, vind je ook inspiratie bij mijn blogvrienden!

Gourmetten met little gem


18 december 2015


15 min voorbereiding

10 min bereiding

4 personen

Recepten voor gourmetten met little gem en spruitjessalade

Kropjes sla om te gourmetten en spruitjessalade als bijgerecht.

vegetarisch gourmetten

Dit heb je nodig

Voor de little gem

  • 100 g hazelnoten
  • 4 kropjes little gem (ook wel mini-romaine sla genoemd)
  • 200 g feta
  • olijfolie
  • appel- of ciderazijn
  • honing (naar smaak)

Voor de spruitjessalade

  • 1 sjalot
  • 3 el appel- of ciderazijn
  • 500 g spruitjes
  • 10 g boter
  • 25 ml olijfolie
  • 1 biologische citroen
  • 1 appel
  • 30 g hazelnoten
  • keukenmachine

Zo maak je het

Little gem

  1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten lichtbruin. Hak de hazelnoten grof. Brokkel de feta in kleine stukken.
  2. Halveer de kropjes sla in de lengte. Verhit in een gourmetpannetje een scheutje olijfolie.
  3. Leg het kropje sla met de snijzijde in een gourmetpannetje. Bak het kropje sla in ongeveer 5 minuten lichtbruin.
  4. Voeg naar smaak een scheutje azijn en honing toe.
  5. Garneer met hazelnoten en feta.

Spruitjessalade

  1. Pel het sjalotje en snijd in dikke ringen van ongeveer 1 cm. Marineer de sjalotringen ongeveer 15 minuten in de zijn.
  2. Verwijder buitenste blaadjes van de spruitjes. Bewaar de mooie blaadjes voor de salade, gooi de rest weg. Kook de spruitjes in pan met water en een snuf zout in een paar minuten iets zachter. Controleer met een vork. Als die er makkelijk in gaat, giet de spruitjes dan af. Bewaar een kopje kookvocht.
  3. Vul een keukenmachine met de spruitjes. Voeg de boter en olijfolie toe. Rasp de schil van de citroen boven de kom van de keukenmachine. Hak de spruitjes fijn. Voeg zoveel kookvocht toe tot er een puree ontstaat. Het lijkt qua structuur op een tapenade.
  4. Schil de appel en snijd in dunne plakken. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten lichtbruin. Hak de hazelnoten grof.
  5. Vul een schaal met de spruitjespuree. Vul de schaal met de bewaarde spruitenblaadjes, sjalotringen, appelplakjes en hazelnoten.
  6. Schenk de azijn van de sjalotjes over de salade.

Tags: salade, little gem, sla, spruitjes, hazelnoten, ui, makkelij

 

Spruitjessalade

Meer lekkere gourmetrecepten

Of neem een kijkje op de speciale gourmet-facebookpagina!


,

2 reacties


  1. […] Moestuin gourmet is je van het. […]

  2. […] Italiaans koken met Antoinette Gereons keuken thuis Eten maken Eten uit de volkstuin […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.