Het begon met een minachtende tweet van een culinair journalist over gourmetten. Heel Nederland gaat tijdens de kerst gourmetten, kan een volk nog dieper zakken, verzuchtte hij.
Als kind was ik dol op gourmetten. We waren net verhuisd van een flat naar een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk. Daar in de tuin groef vader mijn vader een groot gat voor een zitkuil met bielzen, bouwde een pergola en draaide elpee’s van Neil Diamond op de pick-up. Mijn ouders waren early adopters als het om gourmetten gaat. De fonduepan ruilde ze in voor groot gourmetstel. Wat een feest! Tijdens kerst kwam die pan natuurlijk op tafel. En ik mocht helpen om de sausjes te maken! Dat was simpel. Gewoon wat mayonaise aanleggen met een aantal eetlepels water en dan poeder erdoor roeren. En net wanneer je dacht dat het niet meer goed kwam, had je ineens Madras-saus. Magie! We hadden zelfs speciale gourmetborden met aparte vakjes voor de saus, okerkleurig net als het ligbad van de buren. En met een elpee van een Duits kinderkoor dat kerstliederen zong op de pick-up, bakte wij op één grote bakplaat onze stukjes vlees.
Tijdens het opruimen van mijn ouderlijk huis ging de grote gourmetpan en ook de nieuwe set met kleine pannetjes naar de kringloopwinkel. Met moeite deed ik ook de okerkleurige borden weg. Gourmetten is iets dat ik alleen met mijn ouders heb gedaan. Voor gourmetten haalde ik mijn neus op. Waarom eigenlijk? Ja, ik weet het wel. Door die onaantrekkelijke vleespakketten in de winkels. Als dat gourmetten is, dan heeft de culinair journalist natuurlijk wel gelijk! Maar je kunt zoveel meer dan dat. Want gourmetten is niets anders dan kleine gerechtjes samen klaar maken in kleine pannen (of één grote zoals in de jaren zeventig). Nou, dan gaat er toch een wereld open? En dat dacht ik niet alleen, als je even door scrollt, vind je ook inspiratie bij mijn blogvrienden!
Meer lekkere gourmetrecepten
- 1001 tips voor gourmetten door Italiaans koken met Antoinette
- Kerst gourmetten door Oesters en uien
- Gourmetten voor iedereen door Eten maken
- Ansjovissaus voor bij het gourmetten door Gereons keuken thuis
Of neem een kijkje op de speciale gourmet-facebookpagina!
Geef een reactie