No waste: pompoenpitten roosteren

Homeno categoryNo waste: pompoenpitten roosteren

Op eerste kerstdag maakte ik een royale schaal lasagne met pompoen. Tijdens het schoonmaken van de pompoen bedacht ik me dat ik de pitten apart kon houden om te roosteren. Maar hoe zit het eigenlijk met die pompoenpitten, wat is de beste manier om de pitten te klaar te maken. Weken in zout, koken of toch pellen? Ik zocht het uit! En ik vertel je ook hoe je de pitten snel kunt schoonmaken.

Pompoenpitten roosteren

Pellen? No Way!

Ik heb het wel geprobeerd hoor. Heus. Maar dan komt echt het slechtste in mij boven. Je hebt om de pitten te pellen een bovenmenselijke gave nodig, engelengeduld! Gepeld zijn ze natuurlijk lekkerder. Ik weet het. Maar waarom moeilijk doen als je ze ook gepeld bij de natuurwinkel kunt kopen.

Koken? Niet nodig!

Een deel van de pitten heb ik na het weken ook nog 10 minuten gekookt. Samen met het andere deel ging het de oven in om te roosteren. De beige buitenschil van de pit is een beetje taai. Maar koken hielp niet. Sterker nog, ik vond de niet gekookte pitten knapperiger, krokanter en makkelijker te eten. Dus niet koken!


30 december 2015


10 min voorbereiding

45 min bereiding

1 bakje

Recept voor pompoenpitten roosteren

Voor de lunchtrommel maar ook ’s avonds is de salade erg lekker.

Pompoenpitten roosteren

Dit heb je nodig

 • pompoenpitten van 1 pompoen
 • 1 tl zout
 • 1 el olijfolie
 • fleur de sel
 • 1 tl za’atar

Zo maak je het

 1. Haal de pompoenpitten uit het vruchtvlees en leg ze in een zeef. Spoel de pitten onder de kraan en verwijder het meeste vruchtvlees. Leg de pitten in een kom met water. Voeg een theelepel zout toe en laat een nacht weken. Dit is een tip van Deborah Madison.
 2. Spoel de volgende dag de pitten goed onder de kraan en verwijder de rest van het vruchtvlees dat door het weken is los gekomen. Dep de pitten droog met een theedoek. Gebruik geen keukenpapier want dat blijft snel aan de glibberige pitten plakken.
 3. Verwarm de oven op 150 graden.
 4. Leg de pitten op een vel bakpapier en voeg olijfolie en wat fleur de sel toe. Hussel even zodat de olie en het zout goed verdeeld is. Rooster de pitten in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten lichtbruin.
 5. Schep de pitten van de bakplaat in een kommetje en voeg za’atar toe. Even husselen en klaar is je snack.

Tags: hapje, snack, pompoenpitten, za’atar, mediterraan

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


7 reacties


 1. Beste oplossing is een naaktzadige pompoen kweken als je pitten wil eten. Geschikte rassen zijn Retzer Oliepompoen of Ölkürbis. Nooit meer een pelprobleem ;-)

  1. Wat een grandioos goed idee Kees! Ik zet die zaden op mijn lijstje. Pellen is gewoon geen optie! ;-)

 2. Sylvie

  Hoi
  Ik heb alles gedaan zoals beschreven, van smaak waren ze heerlijk, maar te hard, ik heb het gebakken in hete lucht oven, ligt het daar misschien aan? Sylvie

 3. Marie Anne

  Hallo,
  op welk moment haal je dan de harde schil van de pitjes af?
  vriendelijke groet

  1. Hi Marie Anne, ik pel de pitten niet. In het bericht kun je lezen dat ik daar het geduld niet voor heb. ;-) Groetjes, Marleen

 4. Anoniem

  Een hete lucht oven zet je standaard wat lager dan het recept aangeeft, in dot geval dus op.130. Misschien helpt sat.

 5. E. Bakker

  Hallo,

  Lijkt me hartstikke leuk, pompoenpitten roosteren; ik heb er een heleboel. Maar….. na het roosteren zijn de pitten keihard. Wat nu? Ken je een manier om ze handig te pellen, of eet men ze met schil en al? Ik ben beniewd naar je reaktie, alvast mijn dank, Elisabeth


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.