• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

15 oktober 2016 7 Reacties

Bietenpesto

In de vakantie uitgebreid de supermarkt verkennen, doen jullie dat ook? Schap voor schap het aanbod bekijken en de etiketten ontcijferen. En natuurlijk van alles uitproberen en meenemen voor thuis. Ik doe niets liever! Nou, bijna niets liever want fotograferen tijdens de vakantie is het allerleukste! Zeker als je elke dag door een ansichtkaartlandschap rijdt en elke dag wakker wordt midden in prachtige natuur met weer adembenemend, fotogeniek licht!

Bietenpesto

Zweden

Zweden

Zweden

In de zomervakantie hebben we een roadtrip door Zweden gemaakt. We reden langs meren, bossen en uitgestrekte velden richting de poolcirkel, waar het maar liefst 29 graden was. En onderweg stopten we natuurlijk regelmatig bij een supermarkt om eten in te slaan. In mijn mandje ging wortel- en bietenbrood, dillebloemen, bietenburgers, bietensalades, muntgelei, crackers met kruiden en crackers met kaneel, jam van hjortron- en lignon bessen en chips met dille. Op alle campings konden we gebruik maken van een keukentje, vaak met een koelkast en oven! Dat was voor mij echt een ontdekking. Omdat we heel eenvoudig en minimaal kamperen, kocht ik vaak kant-en-klare producten. Maar ik had best wat meer kookgerei kunnen meenemen! De staafmixer bijvoorbeeld, of een kleine taartvorm en een bakblik! Zweden is een ideaal land voor een reislustige en kamperende foodblogger! En helemaal als bieten je favoriete groente en dille je lievelingskruid is!

Zweden

Zweden

Zweden

Dat bietenbrood staat op mijn lijstje om zelf te maken. Net als de chips met dille, te lekker! De bietensalades voor op brood maken ze met grove bietenreepjes en mayonaise. Zelf vind een spread op basis van olie en pitten of noten lekkerder. Dit gerechtje maak ik af en toe, als ik wat meer werk maak van de lunch.

Bietenpesto

15 oktober 2016
Marleen
45 min voorbereiding
5 min bereiding
4 personen

Recept voor bietenpesto

Een lekkere spread voor op brood of toast! En als je voorgekookte bieten gebruikt dan is het in een handomdraai klaar.

Bietenpesto

Dit heb je nodig

  • 1 rode biet van ongeveer 150 g
  • 40 g pijnboompitten
  • 1 el pompoenzaden
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 1 flinke teen knoflook
  • 6 el olijfolie
  • takje basilicum
  • zeezoutvlokken

Zo maak je het

  1. Kook de biet in ongeveer 45 minuten gaar. Verwijder de schil en snijd in blokjes.
  2. Pureer met de blender of een staafmixer de bietenblokjes, pijnboompitten en pompoenzaden.
  3. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg het samen met een geperste teen knoflook en olijfolie toe. Mix het bietenmengsel goed.
  4. Garneer de bietenpesto met blaadjes basilicum en strooi er wat Parmezaanse kaas en zeezout over.

Lekker op platbrood!

Variatietip

Je kunt de pijnboompitten vervangen door walnoten of ongezouten cashewnoten.

Snelle tip

Ik gebruik ook regelmatig voorgekookte bieten uit de winkel, net zo lekker!

Tags: lunch, pesto, dip, spread, bieten, basilicum, makkelijk

 

2

Categorie: hapje Tags: bieten, herfst

Vorig bericht: « Ideeën voor een kruidentuin
Volgend bericht: Tips om je tuin winterklaar te maken! »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sarah zegt

    15 oktober 2016 om 16:38

    Oooh!! Nu doe je me nog meer verlangen naar een tripje door het heerlijke Scandinavië… ik krijg jammergenoeg mijn vriend niet mee :(. En rode bietenpesto, da’s echt superlekker!

    Beantwoorden
  2. Elisa van Dam zegt

    19 oktober 2016 om 10:19

    Ten eerste, echt prachtige foto’s! Ik snap niet dat ik je blog niet eerder heb gevonden. Ten twee leuk recept, ga ik zeker binnenkort een keer maken.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      23 oktober 2016 om 17:34

      Dank je wel!

      Beantwoorden
  3. Hanneke zegt

    20 oktober 2016 om 09:53

    Je bent natuurlijk geen reisblog, maar stiekem ben ik toch benieuwd of je nog leuke tips hebt voor campings die je op je roadtrip hebt aangedaan. Ik wil ook erg graag naar Zweden, maar krijg partnerlief niet mee, want hij is bang dat het te koud is voor een ‘zomervakantiegevoel’. Jouw termperatuur is wellicht niet normaal, maar doet vermoeden dat het toch echt wel mee zal vallen (en dat lees ik ook overal).
    Btw: prachtige foto’s en een fijn recept!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      23 oktober 2016 om 17:43

      Ja, ik heb wel tips maar weet niet goed of die ook bij jullie passen. In Zweden wordt vooral veel gekampeerd in campers en caravans. Als je een tent-plek zonder electriciteit kiest, dan sta je meestal op de mooiste plekjes en andere kleine tentjes.
      Fiskecamps zijn meestal leuke en eenvoudige campings. De camping in Storuman is erg mooi, we stonden direct aan het water met een prachtig uitzicht.
      Qua weer kun je het beste in juli gaan. En aan de oostkant is het warmer dan aan de westkant. Want daar staat een stuk meer wind. ’s Avonds zaten we wel in het voortentje.
      Een andere leuke camping is in Lysekil. Prachtige omgeving, de camping ligt midden tussen de rotsen. Echt super tof!
      In het noorden hadden in Pitea prachtig weer, 29 graden! Je kunt het echt treffen!

      Beantwoorden
  4. Restaurant catalogus zegt

    17 januari 2017 om 11:50

    Ziet er goed uit! en hele leuke foto’s trouwens

    Gr.
    Lisette

    Beantwoorden
  5. Gezonde voeding blogger zegt

    13 augustus 2019 om 11:02

    Dit moet ik een keer proberen, Ziet er gezond uit en lekker uit.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring