In Gjelina (fraai kookboek over het gelijknamige, hippe restaurant van Travis Left in Los Angels) heb ik een tof en verrassend recept gevonden voor tomaten confit. Het recept is gebaseerd op de oude, Franse bewaarmethode om vlees te bewaren in het eigen vet. Je kent het van Confit de Canard. Maar de methode kun je ook gebruiken om groente zoals tomaat, aubergine, (gegrilde) courgette of (geroosterde) paprika te bewaren. En waarschijnlijk veel meer groenten. In dit geval verhit je tomaten in olie. Eenmaal afgekoeld kun je ze een paar weken in de koelkast bewaren. De tomaatjes blijven op deze manier heel fris en sappig. Zo kun je nog tijdje genieten van je eigen oogst! Je kunt de ingemaakte tomaatjes over gegrilde groente of pasta doen en direct serveren. De overgebleven knoflookolie kun je gebruiken door een dressing. Of over alles dat lekkerder wordt door olijfolie en tomaat. Wat zo ongeveer alles is, schrijft Travis Left in zijn boek.
Ondertussen in de volkstuin
In het zonnetje is het nog zomers warm in de tuin. Warm genoeg voor een korte broek. Ik snoei de pruimenboom. Daar is het nu de tijd voor. Je kunt dat na de oogst en voor het vallen van het blad doen. Van de onderste takken had ik deze zomer last, daarom zaag ik die weg. En ook die ene tak die zo raar uitsteekt, moet eraan geloven. De boom ziet er weer netjes uit en de planten eronder krijgen meer licht.
Ik sorteer de bollen knoflook. Dit jaar had ik veel kleine bollen. De teentjes waren gelukkig wel groot. Dat scheelt weer gepriegel in de keuken. Volgende week ga ik de grootste tenen planten. De tomatenplanten zijn geel en bruin geworden en hangen inmiddels op de grond. Ik oogst de laatste tomaten en ruim de planten op.
Geef een antwoord