Tomaten confit met de laatste tomaatjes

HomeReceptenTomaten confit met de laatste tomaatjes

In Gjelina (fraai kookboek over het gelijknamige, hippe restaurant van Travis Left in Los Angels) heb ik een tof en verrassend recept gevonden voor tomaten confit. Het recept is gebaseerd op de oude, Franse bewaarmethode om vlees te bewaren in het eigen vet. Je kent het van Confit de Canard. Maar de methode kun je ook gebruiken om groente zoals tomaat, aubergine, (gegrilde) courgette of (geroosterde) paprika te bewaren. En waarschijnlijk veel meer groenten. In dit geval verhit je tomaten in olie. Eenmaal afgekoeld kun je ze een paar weken in de koelkast bewaren. De tomaatjes blijven op deze manier heel fris en sappig. Zo kun je nog tijdje genieten van je eigen oogst! Je kunt de ingemaakte tomaatjes over gegrilde groente of pasta doen en direct serveren. De overgebleven knoflookolie kun je gebruiken door een dressing. Of over alles dat lekkerder wordt door olijfolie en tomaat. Wat zo ongeveer alles is, schrijft Travis Left in zijn boek.

Cherry tomaten confit

Ondertussen in de volkstuin

In het zonnetje is het nog zomers warm in de tuin. Warm genoeg voor een korte broek. Ik snoei de pruimenboom. Daar is het nu de tijd voor. Je kunt dat na de oogst en voor het vallen van het blad doen. Van de onderste takken had ik deze zomer last, daarom zaag ik die weg. En ook die ene tak die zo raar uitsteekt, moet eraan geloven. De boom ziet er weer netjes uit en de planten eronder krijgen meer licht.
Ik sorteer de bollen knoflook. Dit jaar had ik veel kleine bollen. De teentjes waren gelukkig wel groot. Dat scheelt weer gepriegel in de keuken. Volgende week ga ik de grootste tenen planten. De tomatenplanten zijn geel en bruin geworden en hangen inmiddels op de grond. Ik oogst de laatste tomaten en ruim de planten op.

Knoflook oogst
16 oktober 2018

20 min voorbereiding

30 min bereiding

2 potten

Cherry tomaten confit

Voor deze tomaten confit verhit je tomaten in olijfolie met knoflook en basilicum. Afgekoeld en bewaard in de olie blijven de tomaten heel fris en sappig!

Dit heb je nodig

 • 750 g cherry tomaten
 • 450 ml olijfolie
 • 4 tenen knoflook
 • bosje basilicum, ongeveer 15 g
 • paar takjes tijm
 • 1 tl zout

Zo maak je het

 1. Breng water aan de kook en zet alvast een ruime kom met ijskoud water klaar.
 2. Snijd een kruis in de tomaten. Dompel de tomaten 20 seconden in het kokende water en laat ze daarna meteen afkoelen in het ijskoude water. Verwijder met je vingers voorzichtig de velletjes. Leg de gepelde tomaten in een ovenschaal.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 4. Kneus met de platte kant van een mes de knoflook. Schenk de olijfolie in de schaal en voeg de knoflook, basilicum, tijm en zout toe. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal 30 minuten in de oven.
 5. Laat helemaal afkoelen.
 6. De tomaten kun je in een pot gevuld met de olijfolie een paar weken in de koelkast bewaren. Zorg dat de tomaten helemaal onderstaan.

Tags: bewaren, tomaten, basilicum, knoflook, inmaken, Frans

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

2 reacties


 1. Hoi, recentelijk ook gemaakt en… Super lekker! Dank je voor de uitgebreide beschrijving. Groetjes, Janine

 2. Dit ziet er heerlijk uit. Bedankt voor de tips.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.