Aardappel ui soep aka Crème flamande

HomeReceptenVoorgerechtAardappel ui soep aka Crème flamande

Hallo, daar ben ik weer na een lange pauze! Ik ga geen poging doen om het afgelopen jaar te omschrijven. Daarvoor is er teveel gebeurd en blijkbaar lopen de dingen soms zo… Afgelopen seizoen had ik in de tuin een aantal rijtjes aardappelen staan. Het eerste rijtje heb ik geoogst en de opbrengst valt me niet tegen. Het zijn biologische Vitabella’s en die ga ik vaker bestellen. Natuurlijk heb ik tijdens het oogsten er een aantal met de spitvork beschadigd maar die heb ik meteen verwerkt in een aardappel ui soep.

Aardappelen close-up
Aardappelen in de tuin

Wist je trouwens dat ik voor het tijdschrift Stadstuinieren schrijf? In elk nummer staat een artikel dat op een blogpost lijkt, het heet Eten uit de stadstuin. Maar ik schrijf ook Groene portretten. Voor die rubriek raadpleeg standaardwerken over de geschiedenis van gewassen en blader ik door mijn oudere kookboeken. Eén van die kookboek is French Provincial Cooking (1960), geschreven door Elizabeth David. Ik lees haar boeken graag want ze beschrijft uitvoerig over recepten, de ingrediënten en over het koken zelf. Je reist met haar mee door de Franse regio’s en je zit met haar aan tafel in rustieke Franse restaurants. Vaak haalt ze ook andere receptenschrijvers aan en voor je het weet ben je in een rabbit hole belandt. Echt ideaal leesvoer in deze periode waarin we zelf niet kunnen reizen.

Het recept voor deze soep komt uit French Provincial Cooking. De soep heeft een lichte preismaak maar niet zo overduidelijk als Vichyssoise. De slierten ui zijn erg lekker. Wees daar niet te zuinig mee. Heb je geen flinke uien, neem dan drie à vier kleine uien. Zelf zegt David over het recept: This soup may not sound much, but it is extraordinarily good.

Aardappel ui soep

24 oktober 2020

5 min voorbereiding

30 min bereiding

5-6 personen

Aardappel ui soep (crème flamande)

Aardappel ui soep

Eenvoudige aardappel ui soep gebaseerd op het recept Crème flamande uit French provincial cooking, geschreven door Elizabeth David.

Dit heb je nodig

 • 2 grote aardappelen
 • 1 prei
 • 2 flinke uien
 • >3 takjes platte peterselie
 • 50 ml kook- of slagroom
 • klontje boter

Zo maak je het

 1. Snijd de aardappelen, prei en 1 ui in grote stukken.
 2. Doe de groenten en peterselie met 1 liter water en peper en zout in een pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur koken tot de groenten zacht zijn.
 3. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
 4. Snijd de andere ui in ringen.
 5. Smelt de boter in een koekenpan en bak de ui op laag vuur zacht.
 6. Doe de ui met boter en room bij de soep en laat 10 minuten zachtjes koken.
 7. Garneer met wat blaadjes peterselie.

Bijpassende wijn

Grüner veltliner

 

Tags: voorgerecht, soep, aardappelen, uien, frans

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.