Tomatensalade met basilicum

HomeReceptenBijgerechtTomatensalade met basilicum

“Sterk groeiende struiktomaat en groeit zonder toppen of dieven.” Deze zin op de verpakking me sprak me enorm aan. Tijdens mijn eerste jaar in de volkstuin vond ik namelijk dat ik het me niet te moeilijk moest maken en vooral sterk groeiend klonk me als muziek in de oren. Behalve de struiktomaten verzorgde ik die zomer ook nog sperzieboontjes en pompoenen. Helaas verdwenen mijn bonenplantjes op onverklaarbare wijze maar de struiktomaten maakte alles goed. Samen met de pompoenplanten leken ze met de dag centimeters te groeien. Mijn riante volkstuin veranderde langzaam in een chaotische jungle. Langs de stengels van de struiken had ik bamboestokken geplaatst en daarmee probeerde ik ze nog een beetje vorm te geven want ik maakte me inmiddels wel zorgen om wat de volkstuinvereniging ervan zou vinden.

De struiken produceerden kleine olijftomaten en die waren superlekker. Ik kweek nog steeds die kleine tomaatjes en probeer elk jaar weer een nieuwe soort uit. Van chocoladebruin tot groengestreept. Rijpe tomaten, zo van de struik hebben eigenlijk geen recept nodig. Gewoon meteen opeten. Maar als ik veel tomaten heb, dan ik maak graag een snelle tomatensalade met basilicumdressing, een koude pastasaus met wat fijngesneden ui, knoflook en peterselie of een paar potjes tomatenjam.

Tomatensalade met basilicum

5 september 2022

10 min voorbereiding

0 min

2 personen

Tomatensalade met basilicum

Tomatensalade met basilicum

Tomaten combineren perfect met verse basilicum. Deze vrolijke mengelmoes van tomaten met een dressing van citroen en basilicum is in een handomdraai klaar.

Dit heb je nodig

  • 5 takjes basilicum
  • 1 kleine teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 400 g tomaten
  • 2 kleine komkommers*

Zo maak je het

  1. Doe de basilicum, knoflook, olijfolie en het sap van een halve citroen in een kleine keukenmachine. Ik gebruik zo’n hakmolentje van de staafmixer. Mix er een dressing van.
  2. Snijd de tomaten en komkommers in plakjes. Meng de groente met de dressing en breng op smaak met zout en peper.

* Je kunt ook een grote komkommer gebruiken. Halveer het stuk, verwijder de zaadlijst en snijd in plakjes.

Tags: bijgerecht, salade, tomaten, groene tomaat, basilicum, komkommer, vegan

Basilicum

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


, , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.