Zoet pompoenbrood met koekkruiden

HomeReceptenZoet pompoenbrood met koekkruiden

“Waarom heb ik niet even de kruiwagen gepakt”, vroeg ik me geërgerd af. Ik liep naar de auto met in mijn ene hand een heggenschaar en in de andere een boodschappentas met daarin een grote pompoen. Een uit de kluiten gewassen Pink Banana pompoen. Echt een enorm lelijk geval en dat zeg ik niet snel want lelijke groente zijn vaak heel mooi. Maar niet in dit geval. Mijn Pink Banana lijkt trouwens de verste verte niet op een banaan, het is meer een Pink Zeppelin.

Eenmaal thuis googelde ik even of het normaal is om zo’n grote pompoen te oogsten. Tijdens het bestelproces van de zaden had ik niet het idee dat de pompoenen zo groot konden worden. Op de plaatjes zag ik heel fatsoenlijke formaten, langwerpig als een grote komkommer (nee, geen banaan!). Maar bij het zien van het plaatje van een jongen met vijf Pink Banana’s in de webshop van Vreeken hadden wel alle alarmbellen af moeten gaan. Geen idee hoe die jongen daar zo relaxed staat met minstens vijftig kilo aan pompoen. Mijn god, ik moet er niet aan denken dat ik vijf van die dingen in mijn bigshopper had.

Pompoenbrood
Pompoenbrood met knapperige pompoenpitten

De smaak is trouwens perfect. Ik heb hem in blokjes gesneden en ingevroren. Dat zo’n enorm gevaarte lekker smaakt, is toch wel een pluspunt. Alleen moet je wel even verwerkingstijd in je agenda plannen want het snijden is echt even een klus. 

Als de pompoen in blokjes is gesneden dan is het maken van dit pompoenbrood zo gedaan. De blokjes heb ik gekookt en gepureerd en door het beslag voor de cake gemixed. Door het beslag gaat olijfolie waardoor de cake lekker smeuïg is en weinig verzadigd vet bevat.

Pink Banana Pompoen

21 september 2023

30 min voorbereiding

80 min oventijd

20-22 plakken

Zoet pompoenbrood met koekkruiden

pompoenbrood met koekkruiden

Smeuïg, zoet pompoenbrood met olijfolie, koekkruiden en knapperige pompoenpitten.

Dit heb je nodig

 • 400 g pompoen
 • 300 g patentbloem
 • 2 tl kaneel
 • 2 tl fijn zout
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baking soda
 • ⅛ tl kruidnagelpoeder (mespunt)
 • stuk verse gember van 2 cm
 • 2 eieren
 • 300 g kristalsuiker
 • 200 ml olijfolie
 • 1 el pompoenzaden
 • cakeblik van 25 x 11 cm

Zo maak je het

 1. Snijd een stuk pompoen in blokjes. Doe de blokjes in een pan met ongeveer 50 ml water en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes smoren. Haal de pan van het vuur en pureer met pureestamper of staafmixer.
 2. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed het bakblik met bakpier.
 3. Meng de bloem met kaneel, zout, bakpoeder, baking soda en kruidnagelpoeder in een grote kom. Verwijder de schil van het stuk gember en rasp het fijn. Klop de eieren los en voeg de pompoenpuree, gember en suiker toe. Voeg de olijfolie toe en mix tot een glad geheel. Voeg het bloemmengsel toe en mix tot een glad beslag.
 4. Schenk het beslag in het cakeblik en bestrooi met de pompoenzaden. Zet het cakeblik in de oven en bak in ongeveer 70-80 minuten gaar.
 5. Steek een houten prikker in het pompoenbrood. Komt de prikker er schoon uit, dan is het pompoenbrood gaar. Laat afkoelen en til het brood met behulp van het bakpapier uit het blik. Laat op een rooster helemaal afkoelen.

Tags: cake, pompoen, pompoenpitten, Amerikaans

Rated 4/5 (gebaseerd op 1 waardering)

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


, ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.