Over mijn boek

HomeOver mijn boek

Het boek Eten uit de volkstuin is een vervolg van dit blog. Een papieren versie mèt maar liefst tachtig nieuwe recepten. Overzichtelijk ingedeeld op seizoen laat ik zien wat ik met de oogst uit de tuin maak. Van vlierbloesemazijn tot pavlova met rode bessen en van courgettetaartjes tot knoflookkoekjes. Allemaal maakbare gerechten voor de groenten en het fruit uit de tuin.
Behalve recepten staan er ook veel tips voor de moestuin in. Ik geef aanwijzingen hoe je de groenten zelf kunt zaaien. Het maakt niet uit of je een grote tuin of een piepklein balkon hebt. Als de groente geschikt is voor een pot of vierkantemetertuin, dan staat dat erbij. In mijn tuin, die verre van perfect is, experimenteer en observeer ik.
Ik probeer de natuur een beetje te imiteren en streef naar een ecologisch evenwicht waar allerlei dieren, insecten en planten zich thuisvoelen. Nou ja, bijna alle dieren, want ik hoop dat de woelmuizen verhuisplannen maken! Zonder stress en met veel plezier, kweek ik reuzepompoenen, oogst ik borlottibonen en pluk eetbare bloemen voor de salade.

Eten uit de volkstuin

Recensies

“Soms zijn er van die kookboeken waarvan je eigenlijk stiekem al wist dat die er zou gaan komen. Vanaf het moment dat ik op de gelijknamige blog Eten uit de Volkstuin van Marleen kwam, was ik verliefd op haar recepten en prachtige foto’s.” – Beginspiration

“Ze heeft echt maar twee handen, ik heb ze zelf geteld. Toch is Marleen van Es een ware duizendpoot: ze verbouwde haar groenten en fruit in haar flinke moestuin, bedacht en kookt recepten met de oogst, schreef dat heel fijn op en stylde dat prachtig om het vervolgens ook nog eens heel erg mooi te fotograferen.” – Joke Boon, Boon appetit

“Door de vele handige tips over bemesten en het weren van insecten plus de weetjes over verscheidene groenten is dit boek niet een gewoon kookboek. Het is een originele combinatie tussen tuinieren en koken, waarin zorgvuldig gewerkt wordt met ingrediënten uit een bepaald seizoen.” – CLEEFT

“Daarmee is dan ook meteen duidelijk waarom die vierde laag van het boek van Marleen mij zo aanspreekt: ze wijst me de weg. Marleen doet het gewoon. Zonder dingen voor te schrijven, zonder dogma’s, vanuit het contact met de dingen om haar heen. Of je nou in het groot tuiniert, of in het klein, of niet. Je kunt altijd iets van haar leren.” – Eten maken

“Toen ik het boek in handen kreeg zag ik dat het volstond met de mooie foto’s van haar en simpele tips die zelfs een plantenmoordenaar (ja echt, moet je ooit van een plant af geef hem aan mij of aan mijn kat Bebel, wij weten er wel raad mee) naar het tuincentrum krijgt om aardbeienplantjes te halen. Een unicum, laten we het daarop houden.” – Foodbandits

“Marleen (van Es) beschrijft zo prettig en beeldend het leven in haar moestuin dat je alleen nog maar je ogen hoeft te sluiten en dan is het ook een beetje jouw moestuin. Dan open je het seizoen net als Marleen door de watertoevoer in het voorjaar weer aan te sluiten als de ergste vorst achter de rug is. En je eindigt het seizoen door de tuin weer winterklaar te maken. Net echt!” – Foodiemoods

“Een boek vol verhalen, vol ideeën, gerechten en smakelijke fotografie. Een aanwinst in Gereons Keuken Thuis en wellicht op mijn Amsterdamse balkonnetje. Want, mijn handen jeuken na het lezen van alle moestuin ervaringen. Ik ga er meteen mee aan de slag.” – Gereons keuken thuis

“Toen ik dit boek voor de eerste keer doorbladerde werd ik helemaal happy. Zoveel leuke ideeën om te koken met groente en fruit uit de moestuin. Erg welkom als je zelf ook een tuin hebt en soms met een overschot aan rucola, snijbiet of courgettes zit.” – De gezonde kok

“Fris, licht en vrolijk is de indruk die de kaft geeft. En die indruk wordt bevestigd bij het doorbladeren. Marleen is een multitalent: moestuiniert, blogt en is naast grafisch vormgever ook nog fotograaf. Heerlijke foto’s dus van recepten die -uiteraard- de seizoenen volgen en tussendoor tuintips met plantbeschrijvingen. Maar stel nu dat je geen moestuinaspiraties hebt? Dan blijft het een prachtig kookboek met veel (vegetarische) recepten.” – Hebban Culinair

“Het is een zeer toegankelijk boek met smakelijke recepten die iedereen kan maken. Zelf heb ik totaal geen groene vingers en ook geen ruimte voor een moestuin, want ik heb een klein balkonnetje. Maar ik heb in ieder geval menig post-it plakkertje her en der bij diverse recepten in het boek geplakt om eens te gaan maken.” – I am cooking with love

“Dit boek is zoveel meer dan alleen een kookboek. Als je een een moestuin of volkstuin hebt, zul je hier heel gelukkig van worden! Eten uit de volkstuin kwam in april al uit, maar ik wilde wachten met de recensie zodat ik het op mijn eigen tuintje kon toepassen. In het boek vind je namelijk niet alleen recepten, maar ook veel moestuin-tips. Heel leuk!” – Ik ben Iris niet

“Totaalmoestuinier, maar ook totaalkookboekschrijfster. Alles heeft Marleen zelf gedaan. Ze verzon de recepten, maakte de foto’s, deed de styling en ze schreef de teksten. En alles heeft ze heel goed en mooi gedaan, met oog voor detail. En dat vind ik heel erg knap! Eten uit de volkstuin is in mijn ogen een van de beste Nederlandse kookboeken die de afgelopen weken op de markt gekomen zijn.” – Italiaans koken met Antoinette

“De (vegetarische) recepten zijn heel simpel en heel puur. Met goeie groente hoef je immers niet zo veel te doen. Met avontuurlijke uitstapjes als snijbietsushi, een aspergecharlotte met verse kaas (doodzonde dat het ingrediëntenlijstje dwars door de beeldschone foto geplaats is!) en bietenmojito. En een eye-opener is de dragonpesto met venkelzaad!” – Koken met Karin

“Een andere reden waarom ik dit boek zo’n aanrader vind, is dat het draait om groenten. Met de seizoenen mee volg je Marleen in haar moestuin en keuken. Groenten worden vaak in een adem genoemd met gezond. Maar in Eten uit de Volkstuin lijkt de boodschap eerder dat groenten eten een feest is. Marleen weet als geen ander hoe je groenten als bietjes, pompoen en rabarber laat swingen.” – Lepeltje liefde

“Marleens ongedwongen, optimistische kijk op moetsuinieren, in combinatie met vele bruikbare tips, weetjes en handigheidjes, vaak mét foto, maken Eten uit de volktuin tot een heerlijk boek, in ieder opzicht. Ik krijg in elk geval zin om nog veel meer te experimenteren met wat wel en wat niet wil groeien, en, al is het dan met gekochte groentes, uit het boek te gaan koken. ” – Lichansky likes

Eten uit de volkstuin is al net zo fris van toon en uiterlijk als het blog waarop het gebaseerd is. Een prettig, opgewekt boek met net voldoende basisinformatie over zaaien, bemesten en oogsten om zelf aan de slag te gaan. Plus – het is tenslotte bovenal een kookboek – een honderdtal zeer maakbare en vaak originele recepten om de oogst mee te verwerken.” – NRC – Janneke Vreugdenhil

“Zonder alles in de eerste alinea al te willen verklappen is dit een van de mooiste kookboeken die ik in tijden gezien heb. Ik ga je héél gauw vertellen waarom dit een boek is dat je meteen wilt aanschaffen en uit wilt koken. Komt ‘ie! Alles klopt aan dit boek. De teksten (alsof Marleen met je zit te praten). De práchtige fotografie (Marleen is van huis uit fotograaf). Maar bovenal de heerlijk toegankelijke recepten.” – Smulpaapje

“De recepten zijn hartstikke leuk en vaak ook erg verrassend met natuurlijk groenten en fruit in de hoofdrol. Denk bijvoorbeeld aan een bietenmojito, venkelcello (likeur met venkel), knoflookkoekjes, baba ganoush van courgette, een borlottibonenburger en salade met venkel, geroosterde biet en rauwe rabarber. Ik maakte die laatste en vond die rabarber erin te gek; ik wist niet eens dat je rabarber rauw kon eten.” – Rozemarijn koken en foto

“Ze tovert de heerlijkste gerechten met de groenten uit haar tuin op tafel. En ze maakt jaloers makende mooie foto’s. Toen ze me vertelde dat ze een kookboek ging maken, werd ik dan ook gelijk enthousiast. En zoals ik al dacht, het is een prachtig boek geworden! De recepten uit het boek zijn in lijn met haar blog, originele, lekker, overwegend vegetarisch en begeleid met prachtige foto’s.” – De smaak van Cécile

“Marleen speelt met de ingrediënten uit haar volkstuin en gebruikt ze op zeer veel verschillende manieren. In het boek vind je leuke variaties op pizza en hartige taartjes, maar ook verrassende recepten zoals baba ganoush van courgette, bietenmojito en knoflookkoekjes. Eten uit de volkstuin is een uitnodiging om creatief te leren omgaan met groenten en fruit en het culinaire hokjesdenken achterwege te laten.” – Vegatopia

 

2 reacties op “Over mijn boek”
  1. […] bladerde door het nieuwe boek Eten uit de volkstuin en keek mijn ogen uit door de mooie fotografie en leuke vormgeving. Toen ik las dat de schrijfster […]

  2. […] Marleen haar eerste kookboek, Eten uit de volkstuin, was er zoveel fotomateriaal en recepten over dat een tweede boek niet kon uitblijven. Net als in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.