Tuinplan: indeling als een formele moestuin

HomeTuinierenTuinplan: indeling als een formele moestuin

Gazon en terras aanleggen, klussen in mijn tuinhuisje, zaaien, wieden en oogsten. Daar ben ik dit jaar druk mee. Maar ik ben ook bezig om mijn plan voor de tuin vorm te geven. Ik houd erg van formele tuinen en ik heb het in mijn hoofd gehaald om een formele moestuin aan te leggen. Dat vergt enige voorbereiding.
Ik ga vier vakken met heggen maken voor groente. De vakken staan nu al globaal in de tuin maar de lijnen voor de heggen heb ik net getekend. In de vakken pas ik wisselteelt toe. In het midden komt een cirkel voor kruiden.

Ik hanteer nu vier groepen voor wisselteelt

a. aardappelen
b. bladgroente en kolen: boerenkool, spruitjes, sla en snijbiet
c. wortelgroente: bietjes, uien en pastinaak
d. peulgewassen: tuinbonen, peultjes en sperziebonen

De moestuin bij Versailles: Le Potager du Roi

Ik ben geïnspireerd door de moestuin in Versailles, Le Potager du Roi. De carrés in de tuin van Versailles zijn natuurlijk wel véél groter, en het zijn er véél meer. De moestuin van de koning moest in die tijd natuurlijk meer magen vullen dan ons driekoppige gezin.
Ik heb inmiddels een enorme verzameling van buxusstekken staan. Mijn idee is dat de haagjes straks de beschemnetten wat steun geven en dat de konijntjes niet zo makkelijk de moestuin kunnen leeg eten. Op de lange termijn want het duurt natuurlijk wel even voordat de haagjes hoog genoeg zijn.

Standbeeld André le Notre
Standbeeld van La Quintinie, ontwerper van de tuin
Entree, Le Potager du Roi
De entree van Le Potager du Roi

Lees mijn blog over mijn bezoek aan de historische moestuin Le Potager du Roi in Versailles

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


3 reacties


 1. Het idee is goed, dan zal de rest ook wel lukken.

  Ik heb onze buxus haagjes ook allemaal zelf gestekt.Je wilt niet weten hoe klein sommige waren toen ik ze in ging planten. Maar ze groeien vrij snel.
  In een paar jaar zijn ze al volwassen.

  Wat een boel regen de laatste dagen,goed voor de tuin, maar nu kunnen we wel weer wat zon gebruiken!!!

  groetjes

 2. Dat zijn vorstelijke plannen! Ik zal ze op de voet volgen :-)

 3. Freek Ruis

  Hoi, ik belande op de site door ‘formele moestuin’ te zoeken…
  Goed plan, succes ermee.

  In mijn opzet komt er (op termijn) een dikke stenen muur omheen. Die moet het klimaat milder maken. Ook kan hij dienen voor composthopen aan de buitenkant. En je zou er een kas tegenaan kunnen bouwen. Ook krijgen de konijnen het nog moeilijker…

  Maar of het er echt van komt….

  Groeten, Freek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.