Wat kan je in februari zaaien?

Homeno categoryWat kan je in februari zaaien?

Helleborus in februari - lente in de tuin

In de tuin bloeit nu de helleborus, zie foto hierboven. Voorzichtig en met de bloemen naar de grond gericht. Je moet bukken om de bloemen goed te zien maar dan wordt je ook flink beloond. Zo mooi!

Ik heb eindelijk mijn bestelling voor de moestuin gedaan en nu wacht ik met spanning op mijn pakje! Nieuwsgierig wat ik heb besteld? Hier is mijn lijstje. Vitelotte noir en toluca aardappelen. Mary washington asperges. Table king courgettes. Raapsteeltjes namenia. Roodlof rossa di treviso. Queensland blue pompoen. Marina di chioggia pompoen. Nero di toscana palmkool. Kervel vertissimo. Amaranth tricolor red calaloo sla. Little gem – sucrine sla. Niet veel hè, dat klopt. Ik heb namelijk nog vrij veel van voorgaande jaren en ik gok dat veel zaden nog wel goed zijn.

Zadenbak met zakjes zaden- februari zaaien

Wat kun je in februari zaaien?

Voorzichtig kan je al aan de slag. Ik heb een overzicht gemaakt van wat binnen en buiten gezaaid kan worden. De zaden van tomaten, paprika’s en pepers hebben wat warmte nodig om te kiemen. Ik zet de bakjes even op of bij de verwarming. Zet de bakjes of potjes snel wat koeler als de zaden zijn gekiemd! Een lichte kamer zonder verwarming is ideaal. Het duurt nog even voordat alles naar buiten kan en voor je het weet heb je enorme slungels van een tomatenplanten.

Buiten in een koude bak/tunnel of kas

Binnen in kweekbakjes of potjes

Tip: zelf zaaigrond maken

Zaaigrond maken is eigenlijk heel makkelijk. Neem een paar scheppen potgrond of Cocopeat en meng dat met een schep zand (uit de zandbak). Voor de nieuwe kiemen is losse grond belangrijk. De plantjes kunnen daardoor makkelijker wortels vormen. Het verplanten (verspenen) gaat beter en met minder schade aan de tere worteltjes.

Benieuwd naar wat je volgende maand kunt zaaien? Bekijk dan Zaaien in maart of download mijn zaaikalender.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


10 reacties


 1. Grart

  Als je nog wat soorten wil proberen en maar een heel klein beetje zaden nodig hebt kan je eens kijken bij easywebshop Je kan daar voordelig zaadjes kopen in heel kleine hoeveelheden.

 2. Hoi Marleen, wat een mooie Helleborus foto. Dankzij tuinieren vond ik je blog. Leuk dat ze weer begonnen zijn met de blog van de maand. Ik ben ook erg van de helleborussen, je blijft je er over verbazen, zo prachtig ze zijn.. Ik ben krap een maand met een blog bezig en vind het erg leuk die van anderen te bekijken. Vooral als het om groen gaat! Van harte welkom bij die van mij!

  1. Hallo Ellen,
   Wat leuk dat je via tuinieren hier terecht bent gekomen. Ik ga je blog volgen!

 3. Hey Marleen,
  Mag ik vragen waar je jouw zaden en aardappeltjes besteld hebt? In ons nieuwe huis krijgen we een fijne tuin waar al een mooie kas in staat dus ik wil me ook gaan storten op het kweken van het een en ander in eigen tuin :)

  groetjes, Jolanda

  1. Hoi Jolanda,
   Leuk dat je in je nieuwe tuin ruimte heb voor een moestuin. Het is echt heel fijn om te werken in de tuin. En de oogst is natuurlijk nog fijner!
   Dit keer heb ik alles bij Zaadhandel van de Wal besteld. Tegenwoordig hebben ze ook veel biologische en leuke, kleurrijke soorten. Dat was makkelijk. Maar ik shop ook graag bij Vreeken in Dordrecht en De Bolster. En De nieuwe tuin in België is ook heel leuk.
   Groetjes, Marleen

 4. jacqueline

  hallo
  ik heb net een volkstuin dus kan zijn als ik een domme vraag stel …
  kan ik wat je in feb buiten in een kas op kweekt ook nu in huis doen in een kweekbakje ?

  groetjes jacqueline

  1. Marleen van Es

   Domme vragen bestaan niet! Je kunt toch onmogelijk alles weten?!

   Een deel kan je inderdaad ook binnen kweken. Maar let op dat je niet de soorten kiest die je moeilijk kunt verplanten, bijvoorbeeld worteltjes. Of waar je flink veel van nodig hebt, bijvoorbeeld veldsla en spinazie.
   Uit het februarilijstje kan je wel tuinbonen, spitskool, bloemkool en broccoli binnen zaaien. Maar ik zou nog een maandje wachten met erwten/peulen omdat het binnen onhandige, slingerende plantjes worden.

   Je kan ook een tunneltje met bogen en plasticfolie maken. Dat is niet zo duur. Je moet alleen wel regelmatig controleren of je zaaigoed water nodig heeft.

 5. Bas

  Zaaigrond.

  Gebruik geen zand uit de Zandbak!
  Vaak onhygienisch krijg je last van schimmels (omvalziekte)
  Gebruik metselzand of brekerszand te koop bij iedere bouwmarkt.

  1. O, dat wist ik niet. Het gaat eigenlijk altijd goed. Misschien hebben heel schoon zand of schone kinderen… Bedankt voor de tip!

 6. Wat een leuke blog, ik ga je volgen! Ik hou zelf meer van bloemen zaaien en kweken, heb je nog tips voor eetbare bloemen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.