Groene asperges charlotte met verse kaas

Homeno categoryGroene asperges charlotte met verse kaas

Groene asperges charlotte met verse kaas

Zelf verse kaas maken. Dat stond na het doorbladeren van De Free Range Cook al een tijdje op mijn lijst om eens uit te proberen. Waarom ik het niet eerder heb gemaakt, begrijp ik eigenlijk niet goed. Het is namelijk heel makkelijk en erg lekker! De kaas is fris en zacht. En met verschillende verse kruiden kan je de smaak zelf bepalen. En als je kruiden uit de moestuin komen is het ook nog eens een budget-recept. Dan moet je de asperges wel weglaten hè! Of ook in de tuin hebben! Dit jaar heb ik trouwens voor het eerst asperges gezaaid. Het is een meerjarige plant waarvan ik hopelijk volgend jaar de eerste asperges kan oogsten. Asperges zaaien kan van maart tot begin mei. Hurry-up!

Groene asperges charlotte met verse kaas

Deze verse kaas is eigenlijk hetzelfde hangop of labneh. Dat kan je hartig en zoet maken. Voor de zoete variant kan je bijvoorbeeld honing, kaneel, anijszaad, rozenblaadjes of granaatappelpitjes gebruiken. Voor de hartige versie zijn de combinatie ook eindeloos. Denk aan paprikapoeder met olijfolie, tomaten en olijven of verse kruiden zoals koriander, munt of dille. Net waar je zin in hebt of wat er in je tuin staat!

Groene asperges charlotte met verse kaas

Recept groene asperges charlotte

Door , 7 mei 2014

Asperge charlotte

Groene asperges charlotte met verse kaas

Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:10 minuten

Dit heb je nodig

 • 500 gram griekse yoghurt
 • halve theelepel zout
 • 1 eetlepel bieslook
 • 1 eetlepel basilicum
 • paar blaadjes verse rozemarijn
 • 100 gram asperges
 • kookring van ongeveer 7,5 cm

Zo maak je het

Meng de yoghurt met een halve theelepel zout. Bekleed een zeef of vergiet met een stuk keukenpapier of kaasdoek. Schep de yoghurt in de zeef en zet de zeef in een ruime kom. Laat de yoghurt een nacht of langer (18 uur) uitlekken. Als je een kaasdoek gebruikt, dan kan je tussendoor wat druk op de yoghurt zetten voor een dikkere kaas. Na het uitlekken, gooi je het vocht weg en haal je voorzichtig de kaas uit het keukenpapier. Hak de verse kruiden fijn en meng die door de verse kaas.
Snij de onderkant van de groene asperges en kook ze in 3 minuten beetgaar. Schep de asperges uit het kookvocht en laat ze meteen afkoelen in ijswater voor een mooie groene kleur.
Zorg dat de asperges ongeveer even lang zijn. Wat je niet gebruikt, kan je door de verse kaas mengen. Halveer de asperges in de lengte en zet ze rechtop in de kookring. Vul de binnenkant met de verse kaas. Laat een uurtje in koelkast staan en haal voor het serveren de kookring weg. Versier met de charlotte met een stukje slagerstouw.

De kaas met asperges is erg lekker op bruschetta! Bruschetta is zo gemaakt. Snij een snee landbrood, smeer het in met olijfolie, rooster het een paar minuten in een grillpan en wrijf het warme sneetje in met een teen knoflook.

 

Groene asperges charlotte met verse kaas


16 reacties


 1. wat een leuk en lekker idee Marleen! Mooie foto’s ook weer! X

  1. Dank je Cécile!

 2. Woooow wat ziet dit er mooi uit!! Man ik zit ook al zoveel asperges te eten, niet normaal. En ja Lebneh is zo lekker. Ik vind het lekker met geroosterde groenten en volkoren pitabrood. Ik heb nog niet een zoete versie gemaakt. Ga ik zeker eens doen.

  Liefs Suus

  1. Thanks Suus! Ja, het is nu echt asperge-tijd. Ik ga ook nog zoete labneh maken. Met rozenwater, granaatappelpitjes en misschien met gesuikerde rozenblaadjes. Lijkt me ook zo fotogeniek ;-)
   Liefs, Marleen

 3. Wow, dit ziet er echt GEWELDIG uit! En wat een leuk idee om zelf kaas te maken! Ik dacht dat het echt super ingewikkeld zou zijn. Ik ga het snel eens proberen met jouw recept :)

  Liefs,
  Lisette

  1. Dank je Lisette! Ja, op deze manier kaas (of labneh of hangop) maken is het zó makkelijk. Meer dan roeren, wegzetten en uitscheppen is het niet. Echt! Maar die asperges rechtop zetten is wel net een dokter-bibber spelletje, niet mijn sterkste kant… ;-)
   Liefs, Marleen

 4. Wat ziet dat er weer fantastisch uit !!!
  De wei (het vocht), wat je overhoudt bij het maken van labneh, gebruik ik dan weer voor smoothies.

  1. Dank je Berta! Dat is een goede no-waste tip! Zucht, ik klink als een tijdschirft. Ik bedoel: cool, alles gebruiken!

 5. Mooie foto’s!
  Zou het ook werken met geitenyoghurt? Koemelk staat bij mij op de zwarte lijst..

  1. Thanks! Ja, dat kan zeker. Sterker nog, in het recept van Annabel Langbein gaat Griekse geiten yoghurt. Maar daar kon ik niet aankomen. In de winkel stond ik de dubben: Griekse yoghurt of geiten yoghurt. Ik koos maar voor de dikste… leek me makkelijker.

 6. Wat een origineel recept! Herinner me uit een van annabels boeken ook een recept voor halloumi, dat me ook leuk lijkt om te proberen. Ga dit recept in ieder geval onthouden… want nu heb ik zin gekregen om ook eens zo’n mooi kaasje te maken :)

  1. Dank je Lies! In mijn boek staat geen recept voor halloumi. :-( Dat lijkt om ook superleuk om te doen. De volgende keer ga ik aan de slag met het recept van Manon of Christien. Zij hebben kaas gemaakt met melk en citroen. Die kaas is een stuk steviger.

 7. Wow! Dat ziet er erg mooi uit (mooie foto’s!) en lijkt me super lekker!
  Super leuk idee! :)

  1. Dank je Maaike!

 8. MarleenMaastricht

  Even n tipje tav je gezaaide (groene) asperges. Het zaaien gaat moeizaam. Ik heb ze zelf dit jaar voorgezaaid, ze moesten blijkbaar een week voorweken in water. Inmiddels heb ik zo’n 150 (!) mini aspergeplantjes uit een zakje gekweekt.. maar..das pas het begin.
  Asperges kun je pas oogsten vanaf het 3e jaar. De eerste 2 en misschien wel 3 jaar moeten ze zich ‘settelen’. Daarna kun je er 10tal jaar van oogsten. Wel opletten voor het ‘aspergehaantje’..die kan je hele oogst verruineren.
  Succes ermee!

  1. Bedankt voor de tips. Dat ik er niet meteen van kan oogsten had ik al gelezen. Ik zal ook eens een deel van de zaden voorweken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.