Als ik met het pak casarecce in mijn hand sta, voel ik een enorme ergernis opkomen. Die ene arrogante ober heeft ervoor gezorgd dat ik elke keer bij het zien van casarecce weer aan die avond in Rome moet denken. Het was al laat, we waren moe en stapten een restaurant binnen. We zagen alleen toeristen. Toen moest er een lampje gaan branden. Maar we lieten ons naar een tafeltje brengen. Ons gebrekkig Italiaans verklapte natuurlijk dat we toeristen waren. We bestelden casarecce met truffel maar kregen een bord met tagliatelle. Wel met truffel trouwens. En die stomme ober bleef met een stalen gezicht volhouden dat het casarecce was. Argh! Waren we er toch ingestonken, we zaten in een tourist trap.


Snel weer vergeten, die stomme ober in Rome! Het is vandaag de dag van de pastasalade! En ik heb een makkelijke salade met asperges gemaakt. De dressing is door de saffraan en knoflook lekker hartig en geeft de casarecce een zonnige kleur. Het is vegetarisch maar je kunt de geitenkaas vervangen door gerookte of gegrilde kipfilet. Dat past ook heel goed.
Heb jij ook een lekker recept voor pastasalade? Deel die dan op de speciale facebookpagina: 1 juli de dag van de pastasalade!
Pastasalade met asperges en saffraandressing

Makkelijke pastasalade met asperges. De dressing is door de saffraan en knoflook lekker hartig en geeft de casarecce een zonnige kleur.
Dit heb je nodig
- 200 g pasta, bijvoorbeeld casarecce
- 200 g groene asperges
- 2 el olijfolie
- 70 g zachte geitenkaas
- 30 g pijnboompitten
voor de dressing
- 3 el rodewijnazijn
- buisje saffraan (0,05 g)
- 1 teen knoflook
- 1/2 tl zout
- 1/2 citroen
- 1 tl honing
- 100 ml olijfolie extra vierge
Zo maak je het
- Zet een pan met water op het vuur en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de uiteinden van de asperges en snijd ze in stukken van 2-3 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de asperges in 5-10 minuten zacht.
- Maak ondertussen de dressing. Doe de rodewijnazijn samen met de saffraan in een kleine pan en verwarm het. Het hoeft niet te koken, de saffraan moet eventjes weken. Laat afkoelen.
- Pers de teen knoflook uit en meng met het zout. Dat gaat makkelijk als je even met de bolle kant van een lepeltje steeds de knoflook plat drukt.
- Vul de maatbeker van de staafmixer met de knoflookpasta. rodewijnazijn en saffraan, het sap van een halve citroen, honing en olijfolie. Pulseer tot de ingrediënten goed zijn gemengd.
- Giet de pasta af en spoel even met koud water. Doe de pasta in een kom en schenk de dressing erover en laat de pasta verder afkoelen.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
- Meng asperges met de pasta, brokkel de geitenkaas erover en bestrooi met pijnboompitten.
Tags: pasta, pastasalade, asperges, saffraan, Italiaans


Geef een reactie