Pastinaakhummus met geroosterde pastinaak

HomeReceptenPastinaakhummus met geroosterde pastinaak

In februari begint de winter echt te vervelen. De lucht blijft dof grijs, het regent vaak en het is bijna altijd kil. Inmiddels verlang ik naar warmere temperaturen en naar de zon. Maar weer of geen weer, ik moet aan de slag in de tuin. Er ligt een hoop snoeiwerk op me te wachten en binnenkort kan ik weer compost naar de tuin kruien. Tot mijn grote opluchting las ik in de facebookgroep van onze tuinvereniging de tip om de tuin nu nog niet op te ruimen want er schuilen namelijk allerlei beestjes en insecten tussen de dode bladeren en takken. Fijne tip want dat scheelt weer een klusje! De wintergroente vervelen me trouwens nog niet. Ik ben nog lang niet uitgekeken op zuurkoolstamppot en maak graag een pan dampende wortelsoep. En voor de lunch kan ik je deze pastinaakhummus met geroosterde pastinaak aanraden.

Hummus van geroosterde pastinaak
Bloem van pastinaak
Bloem van de pastinaak

6 februari 2022

5 min voorbereiding

40 min bereiding

2 personen

Recept voor pastinaakhummus

Pastinaakhummus

Deze smeuïge pastinaakhummus is afwerkt met een lekkere kruidenolie en knapperige kikkererwten.

Dit heb je nodig

  • 4 pastinaken
  • 1 dl olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 2 tenen knoflook
  • blikje kikkererwten à 400 g
  • 500 ml kruidenbouillon
  • mespunt komijn
  • snufje za’tar
  • zout en versgemalen peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd in stukken. Vul een overschaal met de helft van de pastinaak, olijfolie, rozemarijn, tijm, laurier en gekneusde knoflook.
  3. Doe de kikkererwten in een zeef en spoel onder de kraan. Laat goed uitlekken. Doe ongeveer 3 eetlepels kikkererwten in een kleine ovenschaal, dep goed droog en besprenkel een beetje olijfolie tegen aanbranden.
  4. Zet de ovenschalen in de oven en rooster in ongeveer 40 minuten goudbruin.
  5. Kook intussen de rest van de pastinaak in de kruidenbouillon in ongeveer 10 minuten gaar.
  6. Vul de maatbeker van de staafmixer of blender met de gekookte pastinaak, de rest van de kikkererwten en een mespunt komijn. Pureer tot een smeuïge hummus. Gebruik eventueel wat extra kookvocht als je de hummus te dik vindt. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  7. Doe de pastinaakhummus in een schaal, leg er de geroosterde stukken pastinaak en kikkererwten op. Schenk de kruidenolie uit de ovenschaal erover en bestrooi met za’tar, zout en versgemalen peper.

Lekker met flatbread of bij couscous.

Tags: bijgerecht, hummus, pastinaak, kikkererwten, vegan, arabisch

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.