Het courgetteseizoen loopt al een beetje op zijn eind en waarschijnlijk kan je nu geen courgette meer zien. Nou, niet met dit recept kan ik je zeggen! Na de courgette plaattaart en de kruidige courgette cake, heb ik weer een gerecht waarmee je flink wat courgettes kunt verwerken.
Hummus of Baba Ganoush?
Ik zag dit recept voor Courgette Hummus op het blog Feasting at Home. In plaats van munt of platte peterselie, heb ik flink veel verse koriander gebruikt, omdat ik dat erg lekker vind! Maar is dit nu Hummus of Baba Ganoush? Hoofdbrekens hoor, het schrijven van een blog! Ik heb voor mezelf maar een nieuwe regel gemaakt. Zitten er kikkererwten in, dan heet het Hummus. Geen kikkererwt te bekennen? Dan noem ik het Baba Ganoush. Dit recept is gebaseerd op Baba Ganoush, maar in plaats van aubergines te grillen, schuif je courgetteplakken onder de gril.
De combinatie courgette, tahin en koriander is geweldig lekker en je werkt met het grootste gemak weer twee courgettes weg. Door de courgettes te grillen en te pureren met citroensap en tahin passen twee courgettes gewoon in een kommetje. Deze Baba Ganoush is erg lekker in een pitabroodje met wat stukjes pittige kip. En dan vooral lekker dik erop smeren, zodat het er bijna uitkomt!
Courgette baba ganoush
Door de courgettes te grillen en te pureren met olijfolie, citroen en tahin kun je een heerlijke en smeuïge dip maken.
Dit heb je nodig
- 2 courgettes
- 1 teentje knoflook
- halve citroen
- 3 eetlepels tahin
- 15 gram verse koriander
- gerookt zeezout
Zo maak je het
- Snijd de courgettes in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
- Leg de plakken in een bakblik en bestrijk ze met olijfolie. Zet de gril van de oven op de hoogste stand en gril de plakken in ongeveer 30 minuten bruin. Keer de plakken halverwege even om.
Laat de courgetteplakken afkoelen. - Mix met een staafmixer of blender de courgette, een geperst teentje knoflook, het sap van een halve citroen, 3 eetlepels tahin en verse koriander fijn. Ik vind het met heel veel koriander lekker. Maar je kunt ook andere verse kruiden, zoals platte peterselie of munt gebruiken. Net wat je lekker vindt!
- Giet er royaal olijfolie over en maak de baba ganoush af door er wat snippers gerookt zeezout over te strooien.
Tags: hapje, courgette, baba ganoush, mediterraan
Geef een reactie