Zuurdesembrood met boekweit

HomesoortZuurdesemZuurdesembrood met boekweit

Je kent boekweit vast wel van de sobanoedels en als meel voor pannenkoeken. Maar wist je dat zuurdesembrood met boekweit ook heel lekker is? Boekweit heeft een nootachtige en een beetje aardse smaak. De boekweitkorrels, of eigenlijk zijn het boekweitzaden, heb ik eerst gekiemd en daarna door het brooddeeg gemengd. Ik heb mijn basisrecept voor zuurdesembrood aangepast en het roggemeel vervangen door boekweitmeel. Het resultaat is een luchtig brood met een nootachtige smaak en een crunchy bite door de boekweitkorrels.

Zuurdesembrood met boekweit
Zuurdesembrood met boekweit

Boekweit kiemen

Het kiemen van de boekweitzaden gaat heel snel. Na een nachtje weken kun al de eerste tekenen van het kiemen zien. Eventueel kun je de zaden een dag eerder kiemen en de gekiemde zaden in de koelkast bewaren tot je het gaat gebruiken.

Boekweitkorrels weken
Boekweitkorrels weken
Gekiemde boekweit
Gekiemde boekweit
Gekiemde boekweit op brooddeeg
Brooddeeg met boekweit

Zuurdesembrood met boekweit

Ik heb gekozen om de gekiemde boekweit een uur voor het vormen (de preshape) door het deeg te mengen. Daarvoor het ik het deeg zo groot mogelijk op mijn aanrecht uitgerekt en daarna weer opgevouwen. Als je zoekt op youtube naar sourdough lamination, dan vind je veel voorbeelden hoe je dat kunt doen.

Deeg na een nacht in de koelkast
Deeg na een nacht in de koelkast
19 april 2023
2-3 dagen voorbereiding
40 minuten bakken
1 brood

Zuurdesembrood met boekweit

Zuurdesembrood met boekweit

Brood met een nootachtige smaak, krokante boekweitkorrels en knapperige korst.

Dit heb je nodig

Voor de levain

 • 20 g stevige starter
 • 60 g warm water
 • 95 g Franse tarwebloem T65
 • 5 g volkoren roggemeel

De gekiemde boekweit

 • 50 g boekweit
 • 50 ml water

Voor het brood

 • 475 g Franse tarwebloem T65
 • 25 g boekweitmeel
 • 330 en 10 g water
 • 10 g zout
 • 165 g stevige starter

Zo maak je het

 1. Boekweit kiemen, dag 1 ’s ochtends
  Doe 50 g de boekweit in een pot en schenk er 50 ml water bij. Dek de pot af met de deksel of een theedoek en laat een nacht weken.
 2. Levain, dag 1 om 22.00 uur
  Neem 20 g starter uit de pot van vanochtend en meng met 60 g warm water (ongeveer 30 graden), 95 g Franse tarwebloem T65 en 5 g volkoren roggemeel. Kneed het goed en zet op het aanrecht.
 3. Boekweitkiemen checken, dag 2 om 9.00 uur
  Spoel de boekweit en kijk of je al activiteit ziet. Ik zag meteen kleine witte puntjes, maar het kan een misschien nog een dag duren. Als je ziet dat de boekweit is gekiemd, dan kun je het dezelfde dag door het deeg mengen mits je al een levain hebt klaar staan. Maar als je nog even wilt wachten, dan kun je de boekweitkiemen een dag in de koelkast bewaren.
 4. Autolyse, dag 2 om 12.00 uur
  Doe 475 g Franse tarwebloem T65, 25 g boekweitmeel en 330 g warm water (ongeveer 30 graden) in de kom van de mixer. Gebruik de deeghaak en mix tot het water en het meel goed zijn gemengd en er geen droge delen meer zichtbaar zijn. Dek de kom af en zet op een warme plek en laat een uur staan.
 5. Start bulk fermentation om 13.00 uur
  Voeg dan het zout en het resterende 10 g water toe. Mix het zout door het deeg. Doe 165 g levain erbij en laat de mixer 2 minuten op stand 1 en vervolgens 2 minuten op stand 2 draaien. Dek de kom af en zet op een warme plek.

  14.00 uur
  Doe je eerste stretch & fold. Maak je hand nat, steek hem aan de zijkant onder het deeg en pak een stuk deeg vast. Trek het omhoog en leg op de rest van het deeg. Draai je kom een kwartslag en herhaal. Laat het deeg een uur rusten.

  15.00 uur
  Doe je tweede stretch & fold of coil folds en laat weer een uur rusten.

  16.00 uur
  Maak je werkblad nat. Ik gebruik daarvoor een plantensproeier. Haal het deeg uit de kom en leg op het werkblad. Rek het deeg aan alle kanten zover mogelijk uit, zonder het deeg te scheuren. Verdeel de gekiemde boekweit over het deeg. Vouw de zijkanten naar het midden en daarna de boven- en onderkant naar midden. Draai het deeg om en leg in de kom. Weer een uur rust.
 6. Preshape om 17.00 uur
  Vierde en laatste stretch & fold of coil folds. Als het deeg genoeg is gefermenteerd, dan kun je het vormen voor het rijsmandje. Til het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de bovenkant heel licht met bloem. Laat 30 minuten rusten.
 7. Final shape om 17.30 uur
  Bestuif je rijsmandje met rijstemeel. Steek je deegmes of -schraper onder het deeg en draai het in één beweging om. Vouw de zijkanten naar binnen en rol vanaf boven het deeg naar beneden op. Leg het deeg in het rijsmandje en dek af. Zet in de koelkast tot de volgende ochtend.
 8. Insnijden en bakken, dag 3 om 09.00 uur
  Zet de schaal of gietijzeren pan met deksel in de oven en verwarm de oven op 250 graden. Haal het rijsmandje uit de koelkast en zet in de vriezer. Na 25-30 minuten voorverwarmen kun je gaan bakken.
  Haal de schaal of pan uit de oven en haal het deeg uit de vriezer en stort het deeg op een vel bakpapier. Snijd het deeg in een snelle en krachtige beweging in. Til het bakpapier met deeg op, leg in de schaal of pan en sluit met de deksel. Zet in de oven en bak 25 minuten op 250 graden. Haal dan de deksel eraf, verlaag de temperatuur naar 230 graden en bak 15 minuten voor een bruine korst. Laat op een rooster afkoelen.
Tags: lunch, brood, zuurdesem, boekweit, Franse keuken
Zuurdesembrood aangesneden
Het kruim van zuurdesembrood
Het kruim van zuurdesembrood

, ,

2 reacties


 1. Hilde Verboomen

  Ziet er super lekker uit. Misschien een rare vraag, maar waarom gaat het brood in de vriezer?

  1. Nee hoor, geen gekke vraag. Dit recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor zuurdesembrood. Daar staat de uitgebreide uitleg.
   Ik leg het tijdens het voorverwarmen kort in in de vriezer omdat het koude deeg makkelijker insnijdt. Ik krijg dan een mooiere en trefzekere snee. Het hoeft niet, het is maar net wat je zelf fijn vindt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.